Mechanische doping

Het is lekker weer. Volgens Buienradar trekken de laatste buien net weg en het is zaterdagmiddag. Geen enkel excuus meer te vinden. Ik pak de bejaarde, celeste Bianchi van de haak en pomp de bandjes maar eens op. Bidon vol, koek mee, binnenbandje mee en hup, gas met dat ding.

Ik ben vorige week weer eens gaan fietsen na meer dan een half jaar niet gefietst te hebben. En het viel me nog niet eens tegen! Afgelopen dinsdag nog eens een tochtje met Jantje gemaakt en ook die ging best goed. Voor een ouwe gast zonder conditie...

Vertrekken met wind tegen. Das het lekkerst vind ik. De laatste kilometers met wind tegen stoempen tast mijn goesting behoorlijk aan. Maar niet vandaag. Zoals vaak zijn die eerste kilometers niet gemakkelijk. Mijn oude astmalongen moeten eerst langzaam op gang komen. Na een kilometertje of vijf gaat het ineens een stuk gemakkelijker. Vaste prik.

Gestaag peddel ik langs de rand van de Groninger veenkoloniën en het Drentse essenlandschap. Als ik Anneveenschekanaal achter me laat richting het zuiden heb ik weer wind vol tegen. En de beklimming van de Hondsrug natuurlijk! In Annen bereik ik het hoogste punt. Wel 10 meter hoogteverschil! En dat over 6 kilometer! Klimmetje hoor.

Vanaf Annen richting Zuidlaren. Halverwege rechtsaf richting Zuidlaarderveen. Wind in de rug! Of wacht eens, huh, schuin tegen?? Is de wind weer eens gezellig met me mee gedraaid. Nou ja, we gaan weer richting stal. Onderweg haal ik een aantal fietsers met elektriek in. Hm, ik heb bijkbaar wel een lekker tempo.

Zo'n elekrische fiets. Mechanische doping zeggen ze. Mag niet. Maar als je je fiets zo licht mogelijk maakt. Met de lichtlopende versnellingen en keiharde banden met een erg lage rolweerstand. Is dat ook geen mechanische doping? Als de toppers van vandaag op een racefiest van 1900 moesten rijden ging de snelheid ook met sprongen omlaag! Hmmm. Iets om over te denken tijden het fietsen.

Ik heb geen mechanische doping nodig. Ik fiets om een beetje fit te blijven. En of je dat nou op een stalen oldtimer doet of op een state-of-the-art carbon superfiets maakt niet uit. Alleen ben ik wat later thuis als ik dezelfde arbeid verricht. En kan dus nog iets langer genieten!

Na twee uur hang ik de fiets weer aan de haak. En ja, da's met een carbon fiets wel wat gemakkelijker.